Je dnes vhodný čas na hypotéku?

Je dnes vhodný čas na hypotéku?

Banky budú súhlasiť. Banky pri predaji svojich produktov vždy hovoria, že práve dnes je ten najvhodnejší čas na ich čerpanie. Pozrime sa na to ale objektívne. Výsledkom finančnej krízy je v bankovníctve okrem iných vecí aj výrazné zníženie úrokových mier.

Dnes to môže niekomu prísť aj smiešne ale bežne sa úroky na hypotékach pred krízou pohybovali nad piatimi percentami. Naopak v súčasnosti sa banky predbiehajú či Vám poskytnú hypotéku za 1,2 alebo 1,4 percenta. Z tohto hľadiska je to najväčšia zmena a len kvôli tomuto jednému faktoru je možné ušetriť mesačne desiatky, prípadne pri vyšších hypotékach až stovky eur.

V histórii Slovenska neboli nikdy takto výhodné podmienky pri čerpaní úverov. Jednotlivé banky vyťahujú zbrane najťažšieho kalibru aby získali nových klientov. Banky musia zníženie ziskovosti z tohto produktu nahradiť vyššími objemami, a preto sú ochotné ísť tak nízko z úrokovými mierami. Konkurenčný boj je v tomto prípade veľmi neľútostný.

A ako sa budú úroky vyvíjať do budúcnosti? Väčšina analytikov sa zhoduje v názore že sme dosiahli pomyselné dno pri výške úrokových mier na hypotékach. Je samozrejme možné ešte stlačenie o nejakú tú desatinku percenta ale výraznejšie to už dole nepôjde. Naopak niektoré väčšie banky ktoré hrajú na trhu dôležitú rolu sa vyjadrujú a budúcom zvyšovaní. Z tohto dôvodu je naozaj dnes výhodné čerpať takýto úver.

Okrem samotnej výšky úrokovej miery ktorú od banky získate je tu viacero ďalších faktorov ktoré môžu byť pre klienta zaujímavé a ktoré ďalej zvýhodňujú čerpanie. Výška úveru nie je jediná ktorá rozhoduje o výhodnosti celej pôžičky.

Ďalšími nákladmi môžu byť poplatky za poskytnutie hypotéky, poplatky za znalca alebo poplatky na katastri. Všetky tieto poplatky zvyšujú mieru RPMN ktorá finálne hovorí o výhodnosti danej ponuky.

Najpredávanejšie drahé kovy

1 oz zlatá investičná minca American Buffalo o hmotnosti 31,1g, rýdzosti 999,9/1000, v nominálnej hodnote 50 USD, od americkej mincovne The United States Mint.

Hmotnosť:31,1 g
Rýdzosť:999,9/1000
Materiál:Zlato
Výrobca:The United States Mint
34,12  s DPH

Výkupná cena: 21.02 €

Minca Kookaburra (Rybárik) 2023 1 oz sa razí v austrálskej štátnej mincovni Perth Mint od roku 1990 s rýdzosťou 999,9/1000 a hmotnosťou 31,1g.

Hmotnosť:31,1 g
Rýdzosť:999,9/1000
Materiál:Striebro
Výrobca:The Perth Mint
Najpredávanejšie služby