Prázdna ruka

Nie ste ešte zadĺžení? Nech sa páči, zoberte si spotrebný úver

Tento článok nebude o porovnaní, ktorá banka ponúka najvýhodnejší spotrebný úver ani o tom, ktorá spoločnosť ponúka najlepší splátkový predaj. Bude skôr o zamyslení sa nad tým, či je vôbec nutné, aby ste sa zadĺžili.

Či danú vec za požičané peniaze nutne potrebujete alebo či dokážete svoj chtíč na nejaký čas potlačiť. O tom, či dokážete sporiť a neskôr si danú vec kúpiť za hotovosť (nasporené peniaze).

Stupídne reklamy bánk a splátkových spoločností

Článok som sa rozhodol napísať z toho dôvodu, lebo som jeden deň pozeral televíziu a reklamy boli len o tom, ako si treba zobrať „úver na čokoľvek“, „u nás dostanete úver lez za 50 EUR mesačne, takto rýchlo a jednoducho“ atď. Určite dobre poznáte z televízie najzadĺženejšiu rodinu (manželský pár s dvomi deťmi) na Slovensku ;-). Určite ste počuli aj o tom, že na nákup nepotrebujete mať peniaze a že Vám stačí len občiansky preukaz. O pôžičkách z nebankoviek radšej ani nehovoriac, lebo ten kto siahne po takejto možnosti je nepriechodný v každej banke a pristúpi aj na tie najhoršie podmienky.Sporiť alebo splácať. Aký je rozdiel?

Vie mi niekto z Vás vysvetliť, aký je rozdiel v tom, že keď si 5 rokov mesačne budem odkladať na nejakú vec 50 EUR mesačne a následne si kúpim to, po čom túžim a v tom, že si zoberiem spotrebný uver na 5 rokov a kúpim si danú vec hneď? Áno, viem. Ten podstatný je ten, že to mám hneď. Ale otázka znie, stálo to vôbec za to? Viete o koľko danú vec za tých 5 rokov preplatíte? Počítať viete, tak nech sa páči pozrite sa na nižšie uvedené linky, aké sú úroky na spotrebných úveroch v jednotlivých bankách.financie.sk – porovnanie spotrebných úverovbanky.sk – porovnanie spotrebných úverovtotalmoney.sk – porovnanie spotrebných úverov a splátkových spoločností

Konkrétne v spoločnosti, u ktorej nepotrebujete peniaze, len spomínaný občiansky preukaz preplatíte vec, ktorá stojí 3000 EUR o cca 1991 EUR za 5 rokov. Slušné, že? Tomu ja hovorím úžera. Ale nemusíte mať strach, u všetkých ostatných spoločností na tom nebudete o nič lepšie. Verím, že radosť z takto kúpenej veci nebude v žiadnom prípade trvať tak dlho, ako splácanie danej veci. Je to ako s alkoholom. Koľkokrát ste si povedali, keď Vám ráno bolo zle, že už piť nebudete? Po pár mesiacoch od zobratia úveru tiež príde vytriezvenie.Dvakrát meraj a raz strihaj

Z toho vyplýva, že by ste si mali radšej trikrát dobre zvážiť, či danú vec naozaj potrebujete. Prípadne, či si kúpiť nejakú lacnejšiu variantu, na ktorú peniaze máte. Alebo, ako som písal vyššie, treba začať sporiť a kúpiť si to po čom Vaše srdce túži neskôr. Samozrejme, ak si beriete úver na vec, ktorá Vám dokáže mesačne zarobiť minimálne na splátku a viete, že to tak bude počas celej doby splácania, tak to je úplne iná situácia. Tiež keď Vám v domácnosti odíde nejaké zariadenie, nevyhnutné pre chod Vašej domácnosti (napríklad kotol), tak asi veľmi na výber mať nebudete, pokiaľ nemáte dostatočné rezervy na kúpu nového.Je lepšie sporiť

Je lepšie sporiť ako splácať. Lebo ak si jeden mesiac neodložíte z dôvodu, že Vám to nevychádzalo, tak sa nič také hrozné nestane. Len to, že si danú vec kúpite o mesiac neskôr. Ale keď jeden mesiac nezaplatíte splátku, tak Vás to bude stáť ďalšie peniaze. A nebudem ani radšej písať o tom čo sa stane, keď Vaša schopnosť splácať jedného dňa z nejakého dôvodu skončí. Možno ste to už niektorí aj zažili. Spomeňte si na časy keď ste boli deti, akú ste mali obrovskú radosť vždy, keď sa Vám podarilo si nasporiť na nejakú vec, ktorú ste si následne kúpili a tiež na to, že ako dieťa ste nemali žiadnu starosť pravidelne niekam niečo posielať.

A nikdy nezabudnite na to, že vytriezvenie z úveru, či pôžičky trvá podstatne dlhšie ako z alkoholu, teda pokiaľ už nie ste notorický alkoholik ;-).Ak sa Vám môj článok páčil, neváhajte dať pod článok Váš komentár. Ďakujem.

Najpredávanejšie drahé kovy

1 oz zlatá investičná minca American Buffalo o hmotnosti 31,1g, rýdzosti 999,9/1000, v nominálnej hodnote 50 USD, od americkej mincovne The United States Mint.

Hmotnosť:31,1 g
Rýdzosť:999,9/1000
Materiál:Zlato
Výrobca:The United States Mint
33,44  s DPH

Výkupná cena: 21.45 €

Minca Kookaburra (Rybárik) 2023 1 oz sa razí v austrálskej štátnej mincovni Perth Mint od roku 1990 s rýdzosťou 999,9/1000 a hmotnosťou 31,1g.

Hmotnosť:31,1 g
Rýdzosť:999,9/1000
Materiál:Striebro
Výrobca:The Perth Mint
Najpredávanejšie služby