Zlato padá a padá, volatilita dáva obchodníkom šancu na zisky

Zlato padá a padá, volatilita dáva obchodníkom šancu na zisky

Zlato sa po silnom začiatku, ktorý vyzeral sprvu ako sľubné zotavenie sa z poklesu z trhovým maxím z roku 2011, pohlo späť do negatívneho teritória.

Najprv však fakty ako neistota ohľadom uvedenia plnohodnotného kvantitatívneho uvoľňovania zo strany ECB, ďalej problémy s Gréckom a rozhodnutie Švajčiarskej národnej banky ustúpiť od záväzku udržiavať frank slabý, povzbudili dopyt po zlate, ktoré opäť začalo získavať svoj lesk bezpečného prístavu.

Po zavedení kvantitatívneho uvoľňovania a očakávanie trhov, kedy začne Fed zvyšovať sadzby, však dolár vystúpil na svoje 12 ročné maximum a to nielen voči euru, ale aj voči viacerých veľkým menám. Euro sa naopak rapídne prepadlo. Dolár tým prebral zlatu jeho popularitu bezpečného útočiska, vďaka čomu žltý kov zaznamenal mesiac výpredajov. Jeho cena klesla osem dní za sebou. K takémuto javu došlo od zrušenia zlatého štandardu v roku 1970 len pár krát.

Dolár ovplyvňuje a i v budúcnosti bude ovplyvňovať trajektóriu viacerých komodít, nie len zlata. Výsledkom bude dlhotrvajúce obdobie zvýšenej volatility, ktoré ponúkne krátkodobým obchodníkom prostredníctvom CFD množstvo príležitostí, ako vyťažiť z týchto trhových pohybov.

Ďalšími kľúčovými nástrojmi, ktoré môžu zlato ovplyvniť sú americké vládne dlhopisy. Ich výnosy sa pohybujú opačne ako výkon zlata. Sila americkej ekonomiky a lepšie ekonomické dáta posielajú výnosy amerických vládnych dlhopisov hore (a zlato dole). Približuje to čas, kedy by sa mohol Fed rozhodnúť pre ďalší krok v smere utesnenia monetárnej politiky.

Podporu pre zlato naopak poskytuje fakt, že až 23 centrálnych bánk v rôznych krajinách sveta doteraz uvoľnilo svoju monetárnu politiku. Vládne dlhopisy Nemecka tak dnes napríklad ponúkajú negatívny výnos, čo vzbudzuje záujem investorov o alternatívne príležitosti, akými je napríklad žltý kov. Súčasným konsenzom trhu sú nízke ceny a je treba si odpovedať na otázku, aké negatívne správy, odhliadnuc od ďalšieho posilňovania dolára, ešte v súčasnej cene zlata zahrnuté nie sú.Komentár:Ole Hansen, vedúci komoditnej stratégie Saxo Bank

Najpredávanejšie drahé kovy

1 oz zlatá investičná minca American Buffalo o hmotnosti 31,1g, rýdzosti 999,9/1000, v nominálnej hodnote 50 USD, od americkej mincovne The United States Mint.

Hmotnosť:31,1 g
Rýdzosť:999,9/1000
Materiál:Zlato
Výrobca:The United States Mint
34,12  s DPH

Výkupná cena: 21.02 €

Minca Kookaburra (Rybárik) 2023 1 oz sa razí v austrálskej štátnej mincovni Perth Mint od roku 1990 s rýdzosťou 999,9/1000 a hmotnosťou 31,1g.

Hmotnosť:31,1 g
Rýdzosť:999,9/1000
Materiál:Striebro
Výrobca:The Perth Mint
Najpredávanejšie služby