Poznajte všetko o hypotékach

Poznajte všetko o hypotékach

Omrzelo vás už bývanie u rodičov alebo v podnájme a chcete si kúpiť svoj prvý vlastný byt? Alebo práve chcete svoj byt vymeniť za krásny rodinný dom a trápi vás nedostatok financií?

Máte len tri možnosti ako môžete postupovať. Prvou z nich je čakať a šetriť – žiaľ potom svoj cieľ dosiahnete po veľmi dlhej dobe. Druhou je požiadať rodinu alebo známych o požičanie peňazí. V tejto dobe však takmer nikto nemá zvyšné tisíce euro na účte, ktoré by mohol len tak požičať. Vtedy prichádza jednoduchá tretia možnosť – zobrať hypotéku, ktorú využíva väčšina obyvateľov Slovenska ale aj na celom svete.

Hypotéka a jej podmienky

Hypotéka predstavuje pre vás požičanie väčšieho množstva peňazí od banky za účelom kúpy, alebo výstavby či prerábania. Minimálna suma akú si môžete požičať je všade nastavená trochu inak a maximálna možná suma je presne rovná tej o akú si požiadate – čiže cene nehnuteľnosti alebo výšky požadovanej sumy na prerábanie.

Medzi hlavné podmienky hypotéky je výška veku žiadateľa. Musíte mať v deň žiadania o hypotéku 18 rokov a hlavne pri vyššej žiadanej sume mať stály príjem. Nezabúdajte, že o hypotéku môžete požiadať aj ako o refinancovanie svojej starej hypotéky, ktorá už raz uzavretá bola.

Ako si vybrať tú najlepšiu

Pri výbere pre vás najvhodnejšej hypotéky si vyhľadajte všetky informácie o hypotéke z každej banky, ktorú zvažujete. Najdôležitejším kritériom je samozrejme výška úrokovej sadzby, ktorá predstavuje momentálne 0,99% p.a. Kritérium, ktoré je veľmi dôležité možno aj vo vašom prípade je doba splatnosti.

V rámci služieb banky by ste mali byť o všetkom správne informovaní. Hypotéka by mala byť pre vás transparentná, čo znamená, že nebude obsahovať žiadne zbytočné a skryté poplatky.

Ako postupovať pri vybavení hypotéky

Ako prvé čo by ste mali spraviť, je vybrať si nehnuteľnosť alebo iný presný dôvod, prečo chcete žiadať o hypotéku. Druhým krokom je vaša návšteva pobočky banky. Tam sa stretnete so zamestnancom banky, ktorý vám pomôže počas celého procesu vybavovania. V rámci návštevy pobočky vám zamestnanec podľa vašich požiadaviek pripraví ponuku presne len pre vás.

Tretím krokom je podpísanie žiadosti, kedy musíte odovzdať potrebné papiere k uzatvoreniu pripravenej zmluvy. Pripravte si najmä doklad totožnosti, v prípade vyššej sumy aj potvrdenie o príjme a znalecký posudok – nesmie však byť starší viac ako 12 mesiacov. Po vašom treťom kroku prichádza časť kedy počkáte na rozhodnutie banky či vaša žiadosť je schválená.

Pokiaľ je váš úverový register v poriadku a na vaše meno nie je zatiaľ uzavretá žiadna zmluva o hypotéke či pôžičke, alebo nemáte žiadne omeškanie v splátkach, nemal by byť pri schvaľovaní vašej žiadosti žiaden problém. Štvrtým krokom nasleduje podpísanie zmluvy o poskytnutí hypotéky. Všetky zmluvy sú v tomto prípade pripravené a stačí už len váš podpis.

Po podpísaní zmluvy môžete už len očakávať vyplatenie vašej hypotéky na váš účet. Dbajte však na svoj vek a či je vaša práca naozaj pre vás vhodná aj do budúcnosti. Stratiť príjem a neplatiť splátky na čas nie je príjemná vec, preto ponúkajú viaceré banky možnosť odložiť splátky aj na niekoľko mesiacov.

Rozdiel medzi hypotékou a pôžičkou

Ak by sa vám stala situácia kedy potrebujete len menšie množstvo peňazí ako je minimálna hodnota hypotéky, môžete si vybrať od možnosť získať úver. Ten je však bohužiaľ s vyššou úrokovou sadzbou. Výhodou tohto produktu je nepotrebné dokladovanie využitia poskytnutých peňazí. Samozrejme aj pri tomto produkte je len na vás aké splátky dokážete splácať, aké si zvolíte a akú dobu splatnosti si naplánujete.

Najpredávanejšie drahé kovy

1 oz zlatá investičná minca American Buffalo o hmotnosti 31,1g, rýdzosti 999,9/1000, v nominálnej hodnote 50 USD, od americkej mincovne The United States Mint.

Hmotnosť:31,1 g
Rýdzosť:999,9/1000
Materiál:Zlato
Výrobca:The United States Mint
34,12  s DPH

Výkupná cena: 21.02 €

Minca Kookaburra (Rybárik) 2023 1 oz sa razí v austrálskej štátnej mincovni Perth Mint od roku 1990 s rýdzosťou 999,9/1000 a hmotnosťou 31,1g.

Hmotnosť:31,1 g
Rýdzosť:999,9/1000
Materiál:Striebro
Výrobca:The Perth Mint
Najpredávanejšie služby