3 spôsoby ako môžete kúpiť alebo predať kryptomeny

3 spôsoby ako môžete kúpiť alebo predať kryptomeny

Kryptomeny zažili rozprávkový rok 201, no v roku 2018 prišla facka a trh začal klesať, rovnako aj mainstreamový záujem o kryptomeny a investovanie. Príliš prudký rast jednoducho vyvolal potrebnú korekciu a spustil tzv. medvedí trh, no to neznamená, že kryptomenám odzvonilo.

Ich technológia a využiteľnosť predstavuje budúcnosť pre mnohé sektory a s adaptáciou a zvýšeným záujmom ľudí a nových investorov cena znova porastie. Časom sa samozrejme niektoré kryptomeny vyfiltrujú a prežijú len tie reálne najlepšie, no ich hodnota bude stúpať.

Medvedí trh tak predstavuje ideálnu možnosť, ako vstúpiť do sveta kryptomien v dobrej pozícii, či už ako obchodník, alebo investor s cieľom zhodnotenia svojich prostriedkov.

Kde kúpiť a predať kryptomeny?

1. spôsob, ako realizovať nákup a predaj kryptomien je prostredníctvom zmenárne. Najväčšia svetová zmenáreň je Coinbase, ktorá funguje aj ako peňaženka. Prezentuje sa ako veľmi bezpečná zmenáreň, no je v anglickom jazyku a ponúka nákup a predaj len 4 základných kryptomien – Bitcoin, Litecoin, Ethereum a Bitcoin Cash.

Taktiež podporuje platby len platobnými kartami so zabezpečením 3D secure a má vyššie poplatky pri nákupe ako konkurencia.

Zo Slovenských zmenárni odporúčame internetovú zmenáreň Cryptolabs, ktorá ponúka nákup a predaj až 14 kryptomien. Všetko prebieha v slovenčine a môžete platiť eurami, bez potreby kupovania inej kryptomeny vopred a následného konvertovania na inú.

Výhoda takejto zmenárne je aj to, že môžete nakúpiť alebo predať kryptomenu pohodlne a bez starostí, pretože nemusíte brať zodpovednosť na svoju stranu.

2. spôsob prostredníctvom burzy

Kryptomeny môžete nakúpiť a predať aj prostredníctvom búrz, ako sú tie najväčšie Binance, Bittrex, Bitfinex, Huobi, OKEx a ďalšie. V takomto prípade však preberáte za seba plnú zodpovednosť a jednáte na vlastnú päsť.

Burzy ponúkajú možnosť predaja a kúpy takmer každej kryptomeny, no nemôžete platiť peniazmi, ale potrebujete vlastniť určitú kryptomenu, najčastejšie Bitcoin alebo Ethereum. Tieto kryptomeny slúžia ako konvertné meny, ktoré následne zamieňate za iné a naopak.

Musíte teda vopred kúpiť Bitcoin alebo Ethereum a odoslať ho na burzu, kde sa už za každú transakciu účtujú drobné transakčné poplatky.

Na burzách sa točí obrovské množstvo peňazí, preto sú tiež častým cieľom hackerských útokov. Tie najlepšie burzy sú pomerne bezpečné, no nikdy sa nedá nič zaručiť na sto percent, pretože už neraz došlo k útokom a odcudzeným prostriedkom.

Rovnako je možné, aj keď nepravdepodobné, že burza skrachuje, preto je dobré na nej len obchodovať a svoje kryptomeny držať bezpečne v peňaženke, ideálne tej hardvérovej.

3. spôsob prostredníctvom automatov

Tretí zaužívaný spôsob nákupu kryptomien je prostredníctvom špeciálnych kryptomenových automatov. Na Slovensku ich je niekoľko, takmer v každom väčšom meste, no automaty zväčša ponúkajú len nákup najznámejších kryptomien ako je Bitcoin, Etherum a Litecoin.

Výhodou nákupu cez automat je to, že ide o anonymný a okamžitý nákup, no nevýhodou to, že ho musíte fyzicky vyhľadať a rovnako aj vyšší kurz. Väčšina automatov tiež ponúka len možnosť kúpy kryptomien a nie predaj, spolu s obmedzeným limitom nákupu.

Je teda na vás, ktorý z týchto troch najobľúbenejších spôsobov predaja a kúpy kryptomien si vyberiete a ktorý vám najviac vyhovuje.

Najpredávanejšie drahé kovy

1 oz zlatá investičná minca American Buffalo o hmotnosti 31,1g, rýdzosti 999,9/1000, v nominálnej hodnote 50 USD, od americkej mincovne The United States Mint.

Hmotnosť:31,1 g
Rýdzosť:999,9/1000
Materiál:Zlato
Výrobca:The United States Mint
33,44  s DPH

Výkupná cena: 21.45 €

Minca Kookaburra (Rybárik) 2023 1 oz sa razí v austrálskej štátnej mincovni Perth Mint od roku 1990 s rýdzosťou 999,9/1000 a hmotnosťou 31,1g.

Hmotnosť:31,1 g
Rýdzosť:999,9/1000
Materiál:Striebro
Výrobca:The Perth Mint
Najpredávanejšie služby