Môžeme označiť Bitcoin za digitálne zlato?

Môžeme označiť Bitcoin za digitálne zlato?

Ak sa pohybujete vo svete financií a investovania, isto ste sa už museli stretnúť s relatívne novou možnosťou investovania do kryptomeny Bitcoin a náhlym nárastom jeho hodnoty. Jeho hodnota sa v máji dokázala vyšplhať na hodnotu $1,747.89 (11.5.2017), pričom ešte v Apríli bola na hranici $1300. Takýto rapídny nárast jeho hodnoty bol pre celý svet, dokonca aj pre odborníkov milým prekvapením, pretože od svojho vzniku sa hodnoty Bitcoinu hýbali ako na húsenkovej dráhe a nikto nebol schopný predpovedať aká budúcnosť túto kryptomenu čaká. Všetko sa však zmenilo tohto roku, keď hodnota Bitcoinu zaznamenala už 80% nárast.

Kryptomena ako taká sa musí na trhu vyrovnávať s rôznorodými postojmi a názormi špekulantov a kritikov. Bitcoin už od svojho vzniku musel čeliť skeptickému postoju zo strany neznalej verejnosti ale aj podnikateľov. Skutočnosť, že Bitcoin bol prvá „decentralizovaná“ mena, teda zohrala aj svoju negatívnu rolu. Avšak pozitíva a možnosti ktoré technológia bitcoinu priniesla, jednoznačne prevážili a stále presviedčajú viac a viac bežných ľudí o svojich výhodách.

Je transparentný

Predovšetkým má vďaka Blockchainu, digitálnej účtovnej knihe, najvyšší možný level transparentnosti. Blockchain zaznamenáva každú transakciu a analyzuje jej legitímnosť, čím dokáže ľahko odhaliť podvodné transakcie.

Nie je to len ďalšia obyčajná mena

Bitcoin nie je len taká obyčajná mena. Má schopnosť fungovať ako prostriedok v roznych finančných oblastiach. Dá sa o ňom hovoriť ako o prostriedku na dlhodobé investovanie a aj ako o platobnom prostriedku. Môže sa s ním obchodovať ako so zlatom, vymeniť za iné meny, používať online ako kreditnú kartu, využiť na nákup v e-shopoch, a môže sa dokonca použiť aj v maloobchode ako náhrada karty a peňažnej hotovosti.

Investičné zlato a striebro

Geografické hranice mu nerobia žiadne vrásky

Pre Bitcoin neplatia žiadne geografické hranice. Nepotrebuje byť zmenený v zmenárňach. Je globálny. Rýchlo sa preto stáva prvou voľbou pre ľudí, ktorí nechcú platiť vysoké poplatky bankám za za medzinárodné transakcie a poplatky za zmeny kurzu pri posielaní peňazí do inej časti sveta. Bitcoin, rovnako ako internet, preklenuje medzery medzi národmi a búra hranice doterajších možností elektronických peňažných transakcií.

Nedávny nárast hodnoty Bitcoinu je spôsobený zo značnej miery aj neustálym novým vývojom, výstavbou infraštruktúry, zjednodušením možností ako nakupovať Bitcoin, čo prispieva k vytváraniu dôvery ľudí v digitálne zlato. Ako prvé sa odhodlalo k ráznemu kroku Japonsko, keď prijalo Bitcoin ako zákonnú platobnú metódu, čo spôsobilo, že pomerne veľké množstvo Japoncov vymenilo časť svojich klasických FIAT peňazí za Bitcoin. Ďalším prekvapením bolo Rusko, ktoré vyhlásilo, že v roku 2018 zváži prijatie kryptomien a uvažuje aj nad vytvorením národnej kryptomeny.

Okrem toho došlo k významnému technologickému posunu pri ďalšej konkurenčnej kryptomene, Litecoine. Jej vývoj dokázal, že Blockchain dokáže byť rozšírený. To dalo aj užívateľom Bitcoinu nádej na rozšírenie Blockchainu, čo by značne zvýšilo rýchlosť transakcií a zároveň znížilo transakčné poplatky. Tieto všetky faktory smerovali k nedávnemu zvýšeniu hodnoty Bitcoin.

Každá udalosť, či už je to politického, ekonomického alebo prírodného charakteru, má vplyv na svetovú ekonomiku. Ich nepredvídateľnosť predstavovala neustále hrozbu pre všetky druhy investícií. Budúcnosť Bitcoinu sa však vidí byť jasnejšia ako mu bola predpovedaná a koncom roka sa jeho hodnota môže reálne vyšplhať na $3000 – $4000.

UložiťUložiť

Najpredávanejšie drahé kovy

1 oz zlatá investičná minca American Buffalo o hmotnosti 31,1g, rýdzosti 999,9/1000, v nominálnej hodnote 50 USD, od americkej mincovne The United States Mint.

Hmotnosť:31,1 g
Rýdzosť:999,9/1000
Materiál:Zlato
Výrobca:The United States Mint
33,44  s DPH

Výkupná cena: 21.45 €

Minca Kookaburra (Rybárik) 2023 1 oz sa razí v austrálskej štátnej mincovni Perth Mint od roku 1990 s rýdzosťou 999,9/1000 a hmotnosťou 31,1g.

Hmotnosť:31,1 g
Rýdzosť:999,9/1000
Materiál:Striebro
Výrobca:The Perth Mint
Najpredávanejšie služby