Všetko, čo potrebujete vedieť o investičnom životnom poistení

Všetko, čo potrebujete vedieť o investičnom životnom poistení

Rozmýšľate nad zabezpečením svojho dôchodku? To je dobre, ste už na pol ceste k lepšej penzii. V dnešnom článku si totiž predstavíme jednu z foriem investovania, prostredníctvom ktorej si môžete našetriť na lepší dôchodok.

Investičné životné poistenie je moderná forma poistenia kombinujúca klasické poistenie určené na neočakávané životné udalosti s investovaním do podielových fondov. Ľudia si investičné životné poistenie najčastejšie mýlia s kapitálovým životným poistením. Existuje však medzi nimi niekoľko rozdielov.

Investičné možnosti pri investičnom životnom poistení máte vo veľkej miere pod svojou kontrolou. Ide o skutočné investovanie, kedy sa vaše peniaze zhodnocujú prostredníctvom uloženia v podielových fondov. Vy sami si zvolíte, do ktorého podielového fondu vložíte svoje peniaze.

Na druhú stranu, kapitálové životné poistenie je skôr šetrenie ako investovanie. Pri ňom ide časť z poistného na krytie poistnej ochrany a druhá časť zase na investovanie. Navyše, investovať sa môže iba do dlhopisov, kvôli čomu je výnos nižší, ako pri podielových fondov, kde sa dá investovať aj do akcií.

Podielové fondy

Existuje niekoľko podielových fondov, do ktorých sa dá prostredníctvom investičného životného poistenia investovať. Ide o:

  • peňažný fond,
  • dlhopisový fond,
  • realitný fond,
  • akciový fond,
  • komoditné fondy

Z hľadiska rizikovosti a výnosov, najmenej rizikovým je peňažný fond, avšak s najmenším výnosom a najviac rizikovým je akciový fond, na druhú stranu, ponúka najvyšší výnos.

Ako si vybrať ideálny fond

Keďže väčšina ľudí nemá čas sledovať vývoj finančného trhu, poisťovne ponúkajú 3 základné stratégie investovania:

  1. konzervatívna stratégia – najmenšie riziko s najnižším výnosom,
  2. agresívna stratégia – najvyššie riziko s najvyšším výnosom,
  3. vyvážená stratégia – stred medzi konzervatívnou a agresívnou stratégiou.

Okrem toho sa investičné životné poistenie poskytuje s garanciou alebo bez garancie. Pri investovaní s garantovaným výnosom viete, akú sumu získate. Treba však poznamenať, že v tomto prípade sú garantované nízke výnosy. Pri voľbe investovaní bez garancie tu je určité riziko, ktoré však po podstúpení znamená vyššiu celkovo získanú sumu.

Aké druhy investičného životného poistenia poznáme

Existujú nasledovné druhy poistenia:

  • pre prípad ochorení,
  • pre prípad vážnych úrazov,
  • pre prípad smrti,
  • pre prípad invalidity.

V prípade vzniku poistnej udalosti vám poisťovňa vyplatí vašu poistnú sumu spolu s výnosom.

Záver

Investičné životné poistenie predstavuje druh investície, ktorá je vhodná pre ľudí, ktorí si chcú šporiť na dôchodok. Pre neznalcov tu existuje niekoľko typov stratégii, ktoré im uľahčia voľbu rozhodnutia.

Najpredávanejšie drahé kovy

1 oz zlatá investičná minca American Buffalo o hmotnosti 31,1g, rýdzosti 999,9/1000, v nominálnej hodnote 50 USD, od americkej mincovne The United States Mint.

Hmotnosť:31,1 g
Rýdzosť:999,9/1000
Materiál:Zlato
Výrobca:The United States Mint
34,12  s DPH

Výkupná cena: 21.02 €

Minca Kookaburra (Rybárik) 2023 1 oz sa razí v austrálskej štátnej mincovni Perth Mint od roku 1990 s rýdzosťou 999,9/1000 a hmotnosťou 31,1g.

Hmotnosť:31,1 g
Rýdzosť:999,9/1000
Materiál:Striebro
Výrobca:The Perth Mint
Najpredávanejšie služby