Poplatky za bankové bežné účty

Poplatky za bankové bežné účty

Patrím medzi ľudí, ktorí si dávajú pozor za čo platia a hlavne prečo za to platia. Nakoľko sa na nás každodenne valí tona reklamy zo všetkých médií o tom, čo všetko nám vedia poskytnúť naše banky a nič nás to nestojí.

Spravila som si teda skutočne len zbežný prieskum obyčajného človeka, ktorý uvažuje o zriadení bežného účtu za čo najmenej peňazí.

Vedenie bežných účtov je už v mnohých bankách pre fyzické osoby zadarmo. Pod významom zadarmo je zahrnuté bezplatné zriadenie bežného účtu, jeho vedenie, minimálny vklad. Zrušenie BÚ je už v mnohých bankách spoplatnené rovnako ako mnoho ďalších operácií, ktoré využívate denne ako platobné príkazy, trvalé príkazy, inkasá, výbery z bankomatov. Slovo zadarmo dostáva celkom nový rozmer. Preto znova zopakujem, že zadarmo je vedenie účtu, nie jeho používanie. Potom je tu možnosť vybrať si z rôznych balíčkov služieb, ktoré sú koncipované pre mladých, pre ľudí v produktívnom veku, pre seniorov. Pre tých, ktorí skôr šetria, ktorí platia kartou, ktorí sú zvyknutí iba na hotovosť a aplikácie, elektronické bankovníctvo, už nie je pre nich. Tu sú v každej banke inak koncipované poplatky a nie je jednoduché vybrať to pravé orechové. Jedine, že si spravíte pochôdzku po bankách. Taktiež vedia banky poskytnúť zľavy z balíkov pre nových klientov aj pre verných klientov, no proste je to problematika na elaborát.

Podnikatelia a firmy to majú jednoduchšie, zadarmo im poskytuje vedenie účtu iba mBankFio Banka. Pričom mBank umožňuje využívať ich služby iba podnikateľom, nie firmám. Taktiež založenie účtu, zrušenie účtu, internetbanking, zasielanie SMS správ s kódmi na autorizáciu sú zadarmo. Platby kartou sú bez poplatku, ich vydanie, resp. pravidelný paušál už nie. Taktiež si treba rozmyslieť ako často si vyberáte hotovosť. Fio Banka má jeden výber v mesiaci zadarmo a každý ďalší je už spoplatnený 1,20 €. mBanka vydáva kartu zadarmo, poplatky za výbery sú závislé od výšky mesačnej čiastky, ktorú platíte kartou. Uvediem príklad. Ak klient platí kartou mesačne 200 € a viac, má 4 výbery zdarma v rámci SR aj zahraničia. Piaty výber je spoplatnený 1,20 €. Taktiež zmeny, ktoré si budete vedieť spracovať sami elektronicky budú zadarmo, na pobočke banky už za poplatok. Pre firemných klientov Fio Banky a mBanky môže úspora v závislosti od využívania služieb predstavovať niekoľko desiatok eur ročne.

Za všetky služby sa platí, preto si treba uvedomiť, aké služby využívate najčastejšie, koľko inkás, koľko platobných príkazov, koľko platobných kariet potrebujete k bežnému účtu, koľko výberov zrealizujete a v akých bankách atď.. Keď si spočítate tieto základné úkony, budete sa vedieť rýchlejšie zorientovať a vybrať si ten správny účet pre vás a vašu rodinu a v neposlednom rade ušetriť nejaké to euro.

Najpredávanejšie drahé kovy

1 oz zlatá investičná minca American Buffalo o hmotnosti 31,1g, rýdzosti 999,9/1000, v nominálnej hodnote 50 USD, od americkej mincovne The United States Mint.

Hmotnosť:31,1 g
Rýdzosť:999,9/1000
Materiál:Zlato
Výrobca:The United States Mint
33,44  s DPH

Výkupná cena: 21.45 €

Minca Kookaburra (Rybárik) 2023 1 oz sa razí v austrálskej štátnej mincovni Perth Mint od roku 1990 s rýdzosťou 999,9/1000 a hmotnosťou 31,1g.

Hmotnosť:31,1 g
Rýdzosť:999,9/1000
Materiál:Striebro
Výrobca:The Perth Mint
Najpredávanejšie služby