Prečo ľudia nakupujú akcie a kryptomeny na vrcholoch a v panike predávajú pri prepadoch.

Prečo ľudia nakupujú akcie a kryptomeny na vrcholoch a v panike predávajú pri prepadoch.

V dnešnom článku sa pozrieme na to prečo ľudia nakupujú akcie a kryptomeny väčšinou na vrcholoch a  prečo pri poklesoch v panike predávajú a pripisujú si straty. 

Čomu sa treba vyvarovať? 

  • Určite sa treba vyhnúť ľuďom ako napr. ľudia v banke alebo finanční sprostredkovatelia, ktorí ponúkajú investovanie do podielových fondov. 
  • Ako za ďalšie sa treba vyhnúť správam v televízií alebo aj v tlači a to takým, keď sa rozpráva na tému investovanie ako napr. z roku 2018, že Bitcoin rastie a ako sa dá na ňom zarobiť. Mali by ste sa im vyhnúť z toho dôvodu, že keď sa už o takýchto témach rozpráva v televízií, tak už je neskoro a daná vec je už na vrcholoch a za horizontom kedy by ste do toho mali investovať. 

Tieto veci sa v médiách väčšinou pretriasajú vtedy, keď daní ľudia, ktorí majú danú vec nakúpenú ju už predávajú pretože akonáhle je to v médiách, tak je zle a treba sa toho zbaviť. 

Ďalšia vec je taká, že ľudia sa snažia nakupovať, keď vidia rastúci graf, ale málokedy nakupujú, keď je graf úplne dole. Veľmi veľa na tom všetkom robí psychika toho, že aha graf rastie tak bude rásť aj naďalej alebo keď graf padá, tak prídem o peniaze. Práve toto je ten nesprávny postoj a u väčšiny ľudí spôsobí to, že naskočia to rozbehnutého vlaku až takmer neskoro.

Graf S&P 500 

Budeme sa rozprávať o období pred krízou v roku 2008. 

  • V roku 2002 sa S&P 500 pohybovalo niekde na svojich minimách a cenách okolo 840 a nikoho S&P 500 nezaujímalo. 
  • Ďalej v rokoch 2006 a 2007 sa ľudia viac začali zaujímať o investovanie, podielové fondy a pod. a začali nastupovať do rozbiehajúceho sa vlaku pretože si mysleli že im uchádza vlak. 
  • Následne v roku 2007 rast skončil a v roku 2008 nastal prepad kedy prišla hypotekárna kríza z Ameriky a prepad trval cca 1,5 roka. Tí ktorí zainvestovali v roku 2006 na vrcholoch sa ďalší rok pozerali na kruté prepady až do 50%. Tie slabšie povahy začali z trhu vystupovať, keď trh klesol cca o 20-25%.
  • Tí ktorí dúfali, že trh pôjde hore začali robiť paniku až pri 50% prepade a veľmi veľa ľudí si začalo pripisovať stratu. Čo je obrovská chyba pretože stratégia by mala byť taká, že keď som v roku 2006/2007 na vrchole a jednorazovo som nakúpil, tak za prvé nikdy jednorazovo neinvestujem všetko, ale mal by som mať dostatočný cash na prikupovanie. Pri poklese prvý -20% namiesto toho aby som chytal paniku a predával danú vec, mal som prikupovať. Pri poklese o ďalších -20% som mal opäť prikupovať. A pri ďalšom poklese -10%/15% som mal prikupovať opäť. Každým príkupom by som si priemeroval cenu mojej celkovej investície.
  • Následne trvalo cca 5,5 roka aby sme sa dostali opäť na také čísla aké boli v roku 2006/2007 čiže na nulu. 
  • Keby si uvedomovali, že investovanie je dlhodobá záležitosť a keď niečo investujete mali by ste mať jasnú stratégiu v tom: čo chce dosiahnuť a kedy z toho treba odísť von. A práve preto ľudia väčšinou takýmto spôsobom prichádzajú o peniaze. 

Analýzu grafu kryptomeny Bitcoin spolu s grafom a opisom grafu S&P 500 nájdete v nižšie uvedenom videu.

V prípade, že budete mať nejaké otázky alebo chcieť k danej téme niečo povedať, neváhajte ich napísať do komentáru pod článkom alebo pod videom na YouTube. 

Ak pre vás informácie vo videu boli užitočné a video sa vám páčilo, tak ho zdieľajte, alebo mu na YouTube kanáli InvestičnýBlog.sk dajte aspoň palec hore, čím oceníte môj čas a úsilie vynaložené na natočenie a spracovanie videa pre vás. Nezabudnite sa prihlásiť aj na odber videí a ak chcete dostávať informácie o nových publikovaných videách, tak nezabudnite kliknúť aj na zvonček. Ďakujem.

Autor videa nie je zodpovedný za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií, nákupov alebo obchodov založených na akejkoľvek informácii tu zverejnenej. Informácie zverejnené v tomto článku a videu prezentujú len osobné názory, skúsenosti a poznatky autora článku a videa a nepovažujú sa za odporúčania pre konkrétnu osobu alebo návštevníka InvestičnýBlog.sk a YouTube kanálu InvestičnýBlog.sk.

Najpredávanejšie drahé kovy

1 oz zlatá investičná minca American Buffalo o hmotnosti 31,1g, rýdzosti 999,9/1000, v nominálnej hodnote 50 USD, od americkej mincovne The United States Mint.

Hmotnosť:31,1 g
Rýdzosť:999,9/1000
Materiál:Zlato
Výrobca:The United States Mint
33,44  s DPH

Výkupná cena: 21.45 €

Minca Kookaburra (Rybárik) 2023 1 oz sa razí v austrálskej štátnej mincovni Perth Mint od roku 1990 s rýdzosťou 999,9/1000 a hmotnosťou 31,1g.

Hmotnosť:31,1 g
Rýdzosť:999,9/1000
Materiál:Striebro
Výrobca:The Perth Mint
Najpredávanejšie služby