Rozhovor so zakladateľmi portálu iamcool.sk

Rozhovor so zakladateľmi portálu iamcool.sk

Rozhovor so zakladateľmi portálu iamcool.sk Lukášom a Petrom. Lukáš a Peter prezradili v rozhovore základné funkcie a moduly projektu iamcool.

1) Ako a kedy sa Lukáš Mikuláško a Peter Rakvica rozhodli, že idú do spoločného podnikania?

Peter RakvicaPeter: S Lukášom spolupracujem už takmer rok a nakoľko obe strany boli so spoluprácou spokojné, tak mi napadlo osloviť Lukáša aj ako človeka, ktorý by bol vhodný ako partner pre projekt iamcool.sk. Lukáša som pred rokom oslovil za účelom dodávania obsahu a propagácie dodaného obsahu pre niekoľko webov, ktoré prevádzkujú spoločnosti, ktoré zastupujem.

Lukáš: Spolupracujeme už nejaký ten piatok a obom táto spolupráca veľmi vyhovovala. Tento rok som dostal ponuku podieľať sa na projekte iamcool.sk. Hneď ma myšlienka tohto projektu oslovila a videl som v nej zmysel. Jednoducho, prišla seriózna ponuka od seriózneho človeka, s ktorým som už mal skúsenosti. To sa ťažko odmieta :-).

2) Ako by ste sa stručne charakterizovali?

Peter: Som človek, ktorý keď má nápad, tak ho realizuje aj za cenu toho, že to niekedy nemusí vyjsť, ale keď to nevyjde, tak nakoniec vie prečo. Nemusím tak potom riešiť dilemu, že som mal nápad, ktorý som nezrealizoval. Niekedy to aj pekne finančne zabolí, ale aspoň mám istotu, že to nebol až taký dobrý nápad, ako sa na prvý pohľad zdalo. Väčšinou ale jeden až dva nápady z desiatich vyjdú. Na základe prehier a neúspešných projektov som nabral nemalé skúsenosti v podnikaní, v oblasti poisťovníctva a bankovníctva, v obchodovaní s drahými kovmi a briliantmi, prevádzkou internetových portálov a e-shopov a mnoho iných.

Lukáš: Snažím sa robiť to, čo ma baví a neustále sa v tom zlepšovať. A rád si za to nechám aj zaplatiť. Snažím sa neustále posúvať ďalej a neustále sa učím. Robím veľa chýb, no viem si ich priznať a poučiť sa z nich. Neuznávam autority 🙂 a ťažko prijímam kritiku. Som veľkým fanúšikom malého (mikro) podnikania, sociálnych sietí a online marketingu.

3) Bola Vaša doterajšia práca podobná alebo je takýto typ portálu novinkou aj pre Vás?

Peter: Tak, ako som spomenul v odpovedi na predchádzajúcu otázku, s rozbiehaním zopár portálov už skúsenosti mám. V ďalekej minulosti som založil a rozbehol portál s ponukou nehnuteľností, ktorý sa mi podarilo predať, tiež technologicko informačný portál, ktorý dodnes prevádzkuje jedna spoločnosť, ktorú zastupujem a ktorá je prevádzkovateľom aj tohoto blogu zameraného na investovanie, kde sa snažím tiež prispievať svojimi článkami.

Lukáš: V niečom určite podobná. Portál iamcool.sk je podstatne komplexnejší ako všetko doterajšie, na čom som pracoval. Tento projekt má veľký potenciál ísť za naše hranice, o čom som pri svojich doterajších projektoch neuvažoval.

4) Ako vznikol projekt iamcool.sk? 

Peter: Projekt sa v mojej hlave zrodil v septembri 2013 po tom, ako som si preštudoval nespočetné množstvo slovenských a českých blogov, stránok, pozrel xy videí na YouTube a absolvoval zopár školení a workshopov. Škoda len, že z dôvodu mojej vyťaženosti sa projekt iamcool.sk začal realizovať až v januári 2014 a samotné grafické a programátorské práce na projekte sa začali až začiatkom marca 2014. V podstate mi od samého začiatku išlo o vytvorenie projektu, kde bude môcť každý človek na jednom mieste nájsť informácie (hlavne informácie týkajúce sa internetu a internetových služieb), ktoré ho zaujímajú.

Lukáš: Mne osobne už bola predstavená hlavná myšlienka a tá sa mi veľmi páčila.

5) Ako vznikol a čo symbolizuje názov – iamcool?

Peter: Názov iamcool vznikol v podstate ako z núdze cnosť. Pôvodne som chcel, aby sa projekt volal be cool, prípadne stay cool. Názov je v anglickom jazyku, nakoľko plánujeme spustiť projekt aj v tomto jazyku a tiež aj v iných jazykoch. Bohužiaľ sme narazili na problém, že domény becool a staycool už boli obsadené. Keďže sme potrebovali domény aj s medzinárodnými koncovkami, tak sme hľadali niečo podobné tak, aby kľúčové domény neboli obsadené a jediná voľná doména vystihujúca podstatu projektu bolo iamcool.sk. Nakoniec sme radi, že obchodníci s doménami nám nechali aspoň iamcool :-))).

6) Koho to bol vlastne nápad?

Peter: Nápad to bol môj, ale Lukášovi sa podla mňa hneď od prvého momentu páčil, inak by do toho nešiel 🙂 . A keby som s tým za ním neprišiel, tak by mu niečo podobné dozaista v krátkom čase napadlo samému. Lukáš môj nápad obohatil o veľa vecí, o ktoré sa projekt rozrástol.

7) Čo Vás motivovalo pustiť sa do takejto práce?

Peter: V prvom rade to, že si obaja myslíme, že projekt bude hlavne veľkým prínosom pre jeho užívateľov, ktorí si budú v podstate projekt sami manažovať a vytvárať jeho obsah, ktorý ich zaujíma a ku ktorému sa potrebujú dostať. Tiež, že iamcool vytvorí množstvo príležitostí na trhu, ako sa živiť tým, čo radi robíte a v tom, v čom ste dobrý.
Motivoval nás aj strach z toho, aby niekto neprišiel s podobným nápadom a nepredbehol nás :-))).

Lukáš: Ako som už spomínal. Hneď ako mi bol projekt iamcool.sk predstavený, videl som v ňom potenciál.

8) Čo je jeho cieľom?

Peter: Cieľom iamcool je stať sa portálom, kde si každý nájde všetko potrebné pre svoje aktivity na internete a tiež mu bude slúžiť ako taká jeho vizitka so svojou odbornosťou a ponukou. Verím tomu, že časom si tam bude vedieť každý niečo nájsť alebo si pomocou iamcool vytvorí svoju osobnú značku.

Lukáš: Z iamcool.sk chceme spolu s užívateľmi vytvoriť priestor, kde sa budeme vzdelávať, získavať zaujímavé informácie a taktiež si dokážeme za svoje vedomosti a zručnosti zarobiť peniaze.

9) Ako by ste stručne charakterizovali tento portál?

Peter: Buď cool s iamcool alebo buď cool na internete. Informácie, školenia, kurzy, videokurzy, workshopy, služby, copywriting, linkbuilding, fotografie, vaša osobná značka a referencie na jednom mieste.

Lukáš: Myslím, že Peter to vystihol úplne presne.

10) Ako ste spokojní s doterajším vývojom tohto portálu?

Peter: Čo sa obsahu týka, tak si myslím, že Lukáš spolu s autormi článkov odviedli kus práce, za čo im touto cestou ďakujem. Po programátorskej stránke sme dosť s projektom pozadu a tiež sa touto cestou chcem ospravedlniť všetkým, ktorí k dnešnému dňu narazili na nejaké problémy, súvisiace s používaním doteraz nasadeného kódu.

Lukáš: Myslím, že všetko čo má fungovať kvalitne a dlhodobo, chce svoj čas. Taktiež iamcool.sk nie je týždňová záležitosť. Zatiaľ sme spustili iba prvú fázu celého projektu. Osobne som zatiaľ s doterajším vývojom spokojný.

11) Aké sú ohlasy?

Peter: Zatiaľ ich nie je veľa, ale väčšinou sa stretávam s pozitívnymi ohlasmi a veľmi veľa ľuďom sa náš projekt páči a fandia mu. Uvidíme, čo ukáže budúcnosť, ale na základe doterajších ohlasov by mohol byť projekt úspešný a mohol by sa chytiť a patriť medzi tie projekty, ktoré majú úspech.

Lukáš: Ja sa stretávam hlavne s pozitívnymi ohlasmi. Konečná fáza je ešte ďaleko, ale myšlienka celého projektu je skvelá. Ak sa nám to v prijateľnom čase podarí zrealizovať celé tak, ako si predstavujeme, tak sa to určite bude páčiť aj užívateľom, ktorí z iamcool.sk dokážu veľmi vyťažiť.

12) Pre koho je iamcool určený?

Peter: V prvom rade pre tých, ktorí hľadajú informácie, spojené s fungovaním na internete, tiež pre tých, ktorí už niečo vedia a chcú to posunúť ďalej. Pre tých, ktorí sa chcú naučiť niečo nové alebo to chcú naučiť ostatných. Tiež pre tých, ktorí sa chcú spropagovať alebo predať svoje služby. Verím, že si každý niečo prostredníctvom iamcool nájde alebo ponúkne niečo sám.

Lukáš: Presne tak. Stačí, ak disponujete nejakým zaujímavým know-how a máte záujem sa oň podeliť alebo naopak ak informácie hľadáte, iamcool.sk môže byť miestom, kde ich získate.

13) Čo všetko ponúka?

Peter: Momentálne informácie o online svete, potrebné pre fungovanie na internete v podobe článkov. Propagáciu a zviditeľnenie autorov článkov, linkbuilding na blogy autorov a internetové stránky. V blízkej dobe to budú kurzy, školenia, videoškolenia a workshopy. Následne pribudnú služby rôzneho druhu a copywriting. A ak všetko pôjde dobre, tak pribudne koncom roka sekcia fotografia, kde bude môcť každý kto má iPhone, smartphone alebo tablet s fotoaparátom, pridávať svoje fotografie a ponúknuť ich na predaj pre prevádzkovateľov webov. Ostatné veci si ale zatiaľ ešte nechám pre seba 🙂 .

Lukáš: Taktiež si myslím, že niektoré veci by zatiaľ mali ostať tajné. Bude to prekvapenie pre užívateľov. Stále nám ale napadajú nové zaujímavé veci, ktoré môžu byť pre užívateľov iamcool.sk zaujímavé a prínosné.

14) Pre aké skupiny ľudí môže byť zaujímavý?

Peter: Záber bude veľmi široký. Dovolím si povedať, že o pár rokov si na iamcool každý dokáže niečo nájsť alebo niečo ponúknuť. Šikovní si pomocou iamcool podľa mňa vytvoria aj svoje podnikanie alebo príležitostný, prípadne doplnkový príjem.

Lukáš: Práve pre ľudí, ktorí majú skúsenosti, zručnosti, know-how a chcú ich speňažiť. A taktiež pre užívateľov, ktorí tieto informácie a vedomosti chcú získať.

15) Kto by sa určite mal registrovať?

Lukáš: Registrovať sa môže každý, kto chce. Registrácia nie je povinná. Podla mňa sa určite budú registrovať v prvom rade ľudia, ktorí budú vidieť v projekte iamcool svoju príležitosť spropagovať seba, svoje stránky, skrátka svoju osobnú značku a svoje vedomosti. Na základe doterajších registrácií to zatiaľ vyzerá, že veľa ľudí už vidí, čo všetko im iamcool môže ponúknuť a akým smerom sa bude projekt uberať.

16) Aké výhody plynú z registrácie?

Lukáš: Aktuálne si každý registrovaný užívateľ môže vyplniť svoj profil s linkmi na svoje sociálneLukas Mikulasko siete, ktoré používa a s linkom na svoj osobný blog alebo web stránku. Tiež môže pridať kontakty na seba. Tieto údaje sú viditeľné len pre registrovaných užívateľov.
Môže nahadzovať svoje vlastné články, v ktorých môže linkovať slová a slovné spojenia na svoj vlastný blog, web stránku, a tak zvýšiť ich návštevnosť a v neposlednom rade tak budovať svoju osobnú značku.
Má možnosť sledovať už prispievajúcich autorov alebo sledovať kategórie a tagy, ktoré ho zaujímajú a nenechať si tak ujsť informácie, ktoré ho zaujímajú.
Onedlho spustíme sekciu kurzy, kde môže každý dostávať informácie o pripravovaných kurzoch, školeniach, videoškoleniach, workshopoch. Bude môcť pridať tiež vlastný kurz. V prípade absolvovania kurzu bude môcť registrovaným užívateľom preukázať, že aké kurzy už sám absolvoval alebo aké a koľko kurzov a užívateľov odškolil.
Výhod bude ešte veľmi veľa a budú pribúdať so spúšťaním ďalších sekcií iamcool.

17) Plánujete ešte nejaké rozšírenie, ktoré by umožnilo ponúkať viac typov služieb?

Peter: Pri predchádzajúcich odpovediach na Vaše otázky sme s Lukášom prezradili tie najhlavnejšie, tak sa nebudem opakovať. Projekt sa bude skladať z minimálne 5 až 7 blokov, kde každý blok ponúkne veľa vyššie spomenutých možností a služieb.

Lukáš: Ja by som už viac neprezrádzal 🙂 .

18) Podľa akých kritérií si vyberáte ľudí na spoluprácu, napríklad pre písanie článkov?

Peter: Toto je Lukášova parketa, nakoľko takmer všetkých ľudí na písanie článkov oslovil a našiel. Ale máme už ľudí, ktorí prišli aj sami a pridali článok bez nášho, teda Lukášovho pričinenia. Pevne verím, že v budúcnosti ich bude väčšina.

Lukáš: Z počiatku sme potrebovali nejako začať. Oslovil som ľudí, ktorí majú aspoň nejaké skúsenosti alebo im bola nejaká téma blízka. Momentálne sa na iamcool.sk objavujú články od ľudí, ktorých ani nepoznáme. Ľudia si sami vyberú tému, v ktorej sa vyznajú, baví ich a zaujíma a začnú na túto tému tvoriť obsah.

19) Môžu sa ľudia aktívne zapojiť do tvorby tohto projektu?

Peter: V podstate sa zapojí každý, kto urobí už len to, že sa zaregistruje v iamcool a vytvorí si tam svoj profil. Ako som už v niektorej z otázok povedal, tak v budúcnosti si budú sami užívatelia, teda prispievatelia, autori, lektori, jednoducho tí čo budú ponúkať svoje služby, ďalej copywriteri, fotografovia a iní vytvárať obsah sami. Ja a Lukáš sme tu hlavne na to, aby sme im k tomu ponúkli nástroj a aby sme ten nástroj na základe požiadaviek vylepšovali a robili všetko pre to, aby fungoval čo najlepšie pre všetkých, ktorí sa iamcool rozhodnú používať.

Lukáš: Tento projekt je hlavne o ľuďoch, ich znalostiach, zručnostiach a vedomostiach. Prakticky jeho obsah a smerovanie majú v rukách samotní užívatelia.

20) Aké novinky chystáte na najbližšie obdobie?

Peter: Je to blok s už spomínanými kurzami, školeniami, videoškoleniami, workshopmi s možnosťou pridania kurzu, propagovania kurzov, prihlásením sa na kurz a s informáciami o absolvovaní kurzu ako aj o počte odškolených lektormi kurzov. Blok s kurzami plánujeme spustiť prvý augustový týždeň.

Lukáš: Bolo by zaujímavé zakomponovať do iamcool.sk dnes už dosť populárne online kurzy.

21) A na záver: Ako (vo Vašej predstave/pláne) vyzerá plne rozbehnutý iamcool?

Peter: Plne rozbehnutý iamcool si zatiaľ neviem úplne predstaviť, nakoľko je to beh na dlhé trate. Chceli by sme iamcool spustiť aj v českom a anglickom jazyku. V českom jazyku ešte tento rok minimálne sekciu blog s článkami a blok s kurzami. V budúcom roku tiež v rovnakom rozsahu v anglickom jazyku. V Českej republike musíme nájsť človeka, ktorý sa pridá k projektu a taktiež niekoho v United Kingdom. Plán je spustiť iamcool aj v španielskom jazyku, takže hovoriť o plne rozbehnutom iamcool je zatiaľ mimo moju predstavu a priskoro. Ale aspoň budeme mať s Lukášom na pár rokov o aktivitu a náš čas postarané 🙂 .

Lukáš: Ťažko povedať. Plány sú veľké a pokiaľ sa naplnia, tak fungovanie iamcool.sk sa bude musieť zmeniť. Určite z toho bude ešte viac interaktívny projekt ako je dnes. Takéto projekty si žijú vlastným životom. Je teda na užívateľoch, kam iamcool do budúcna posunú.

Ďakujem za rozhovor!

Najpredávanejšie drahé kovy

1 oz zlatá investičná minca American Buffalo o hmotnosti 31,1g, rýdzosti 999,9/1000, v nominálnej hodnote 50 USD, od americkej mincovne The United States Mint.

Hmotnosť:31,1 g
Rýdzosť:999,9/1000
Materiál:Zlato
Výrobca:The United States Mint
34,12  s DPH

Výkupná cena: 21.02 €

Minca Kookaburra (Rybárik) 2023 1 oz sa razí v austrálskej štátnej mincovni Perth Mint od roku 1990 s rýdzosťou 999,9/1000 a hmotnosťou 31,1g.

Hmotnosť:31,1 g
Rýdzosť:999,9/1000
Materiál:Striebro
Výrobca:The Perth Mint
Najpredávanejšie služby