Akcie a CFD, aký je medzi nimi rozdiel?

Akcie a CFD, aký je medzi nimi rozdiel?

Dnes si vysvetlíme rozdiel medzi akciou a CFD. Pokiaľ sa chcete ďalej venovať obchodovaniu a investovaniu je dôležité poznať rozdiel medzi týmito dvoma pojmami. Nebojte sa, nie to nič zložité!  

Čo je akcia ? 

Definícia: Akcia je cenný papier, ktorý predstavuje vlastníctvo zlomku spoločnosti. To oprávňuje majiteľa akcií na pomernú časť majetku a zisku spoločnosti rovnajúcu sa tomu, koľko akcií vlastní. Akcie sa nakupujú a predávajú prevažne na burzách, aj keď môžu existovať aj súkromné predaje a sú základom portfólia mnohých individuálnych investorov.

Vlastnými slovami môžeme povedať, že ak nakupujete u brokera u ktorého máte účet akciu, tak nakupujete cenný papier alebo podiel na spoločnosti a tým získavate hlasovacie práva a účasť na valnom zhromaždení a pokiaľ spoločnosť výpláca dividendy máte nárok na výplatu dividendy. V prípade, že by broker skrachoval máte výhodu, preniesť svoje portfólio akcií k inému brokerovi. 

Čo je CFD ? 

Definícia: Rozdielna zmluva (CFD) je zmluva medzi kupujúcim a predávajúcim, ktorá stanovuje, že kupujúci musí zaplatiť predávajúcemu rozdiel medzi aktuálnou hodnotou majetku a jeho hodnotou v čase zmluvy. CFD umožňujú obchodníkom a investorom profitovať z pohybu cien bez toho, aby vlastnili podkladové aktíva. Hodnota zmluvy CFD neberie do úvahy základnú hodnotu majetku: iba zmenu ceny medzi vstupom a výstupom z obchodu.

Vlastnými slovami taktiež môžeme povedať že je to drivát. Znamená to ,že keď nakupujete CFD tak: 

  • nevlastníte podiel na danej spoločnosti 
  • nemáte hlasovacie práva 
  • nemôžete sa zúčastňovať na valnom zhrmožadení
  • ale máte nárok na diviedndu pokiaľ daná spoločnosť dividendu ponúka

Prečo v určitých prípadoch nakupujeme CFD a nie akciu ? 

Pretože nie každý broker má prístup na všetky burzy. Broker nám tým pádom niektoré akcie nemôže ponúknuť, ale namiesto toho nám vie ponúknuť alternatívu vo forme CFD. V prípade CFD treba brať do úvahy, že je to špekulatívny typ obchodu (derivát). Pri tomto špekulatívnom type viete zadať príkaz, nie len na nákup, ale aj na predaj CFD i napriek tomu, že ste ho predtým ešte nenakúpili. Prečo je to tak sa dozviete v našom videu.

No v prípade akcie je to inak. Pokiaľ akciu nevlastníte nemôžeme ju predávať, len nakupovať. Ak ju však predávať chcete musíme ju nakúpiť. Pokiaľ premýšľate u ktorého brokera si otvoriť účet odporúčame Vám jednoznačne Robomarkets

V prípade, že budete mať nejaké otázky alebo chcieť k danej téme niečo povedať, neváhajte ich napísať do komentáru pod článkom alebo pod videom na YouTube. 

Ak pre vás informácie vo videu boli užitočné a video sa vám páčilo, tak ho zdieľajte, alebo mu na YouTube kanáli InvestičnýBlog.sk dajte aspoň palec hore, čím oceníte môj čas a úsilie vynaložené na natočenie a spracovanie videa pre vás. Nezabudnite sa prihlásiť aj na odber videí a ak chcete dostávať informácie o nových publikovaných videách, tak nezabudnite kliknúť aj na zvonček. Ďakujem.

Autor videa nie je zodpovedný za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií, nákupov alebo obchodov založených na akejkoľvek informácii tu zverejnenej. Informácie zverejnené v tomto článku a videu prezentujú len osobné názory, skúsenosti a poznatky autora článku a videa a nepovažujú sa za odporúčania pre konkrétnu osobu alebo návštevníka InvestičnýBlog.sk a YouTube kanálu InvestičnýBlog.sk.

Najpredávanejšie drahé kovy

1 oz zlatá investičná minca American Buffalo o hmotnosti 31,1g, rýdzosti 999,9/1000, v nominálnej hodnote 50 USD, od americkej mincovne The United States Mint.

Hmotnosť:31,1 g
Rýdzosť:999,9/1000
Materiál:Zlato
Výrobca:The United States Mint
33,44  s DPH

Výkupná cena: 21.45 €

Minca Kookaburra (Rybárik) 2023 1 oz sa razí v austrálskej štátnej mincovni Perth Mint od roku 1990 s rýdzosťou 999,9/1000 a hmotnosťou 31,1g.

Hmotnosť:31,1 g
Rýdzosť:999,9/1000
Materiál:Striebro
Výrobca:The Perth Mint
Najpredávanejšie služby