Investičné zlato, ochrana majetku alebo investícia

Investičné zlato, ochrana majetku alebo investícia?

Investičné zlato, žltý kov vysokej hustoty, ktorý Vám neprinesie žiadny ročný úrok. Niekto by povedal, že sú to umŕtvené peniaze, ktoré sa nijako nezhodnocujú. Dokonca som niekde čítal, že je to mŕtva investícia. Je tomu naozaj tak? Oplatí sa vôbec nakupovať investičné zlato vo fyzickej podobe?

Zlato ako také je už tisíce rokov považované za uchovávateľa hodnoty. Prvý objav zo zlata symbolizoval bohatstvo a zaručenie sily. Zlato spôsobilo posadnutosť u mužov a národov, zničilo niektoré kultúry a dávalo silu ostatným. Zlato, to sú poctivé peniaze a mnohí hovoria, že je to najlepšia forma peňazí, ktorú kedy svet poznal. Jedná sa o uchovanie hodnoty a bezpečný prístav v časoch krízy. Už malé množstvo zlata sa dá ľahko prenášať a možno za neho kúpiť veľké množstvo tovarov a služieb. Je všeobecne uznávané, môžete ho jednoducho kúpiť a predať po celom svete. Dnes krása zlata spočíva v jeho schopnosti diverzifikovať riziko investície (rozloženie peňažných prostriedkov do viacerých finančných nástrojov). Zlaté odliatky a mince sú skutočný hmotný majetok a po celú históriu boli ideálne pre uchovanie hodnoty a vynikajúcim zabezpečením proti inflácii, deflácii a politickej neistote. Zlaté odliatky a zlaté mince sú extrémne likvidný majetok, ľahko sa skladujú a prepravujú. A je to jediný spôsob ako si zachovať svoje bohatstvo!

Podľa môjho názoru by malo byť investičné zlato vo fyzickej forme prvou investíciou každého z nás. Mali by sme si ho postupne nakúpiť toľko, aby tvorilo aspoň 5% z celkovej hodnoty nášho celého majetku. V prípade, že ale chcete v budúcnosti obchodovať na FOREXe alebo komoditnej burze, tak by ste ho mali mať podstatne viac. Bude Vám totižto slúžiť ako poistka, keby sa trhy zosypali, ako sa to už v minulosti pár krát stalo. Nikdy nezabudnite, že elektronické peniaze, akcie, fondy, dlhopisy, bankovky môžu mať jedného dňa len hodnotu papiera alebo dokonca žiadnu. Investičnému zlatu sa to nikdy v minulosti nestalo a do budúcna je to tiež veľmi málo pravdepodobné.

Do investičného zlata by ste mali investovať len tie peniaze, ktoré máte odložené ako rezervu a ktoré nebudete najbližších 3-10 rokov, prípadne aj viac, potrebovať a na ktoré nebudete musieť ani v prípade nutnosti siahnuť. A keď aj príde raz doba vhodná na jeho odpredaj, tak by ste si z daného množstva mali ponechať 20-30%. Budete ho jedného dňa potrebovať, lebo doba kedy sa o Vás štát na dôchodku postaral je už dávno preč. A ak si naivne myslíte, že tento štát bude mať o 20-30 rokov peniaze na dôchodky, tak ste až nezdraví optimisti. Investičné zlato treba v prvom rade brať ako poistku pre zabezpečenie hodnoty svojho majetku a aj ako investíciu na svoju starobu.

Cena zlata 1975-2013

Investičné zlato by nemal byť Váš hlavný investičný nástroj na zhodnocovanie Vašich peňazí i napriek tomu, že minulosť nám ukázala, že na zlate sa zarobiť dá a dokonca viac ako slušne. Zisk na zlate berte ako bonus, pridanú hodnotu, ktorý Vám môže v budúcnosti priniesť. S investovaním do zlata by mal človek začať od narodenia. To znamená, že keď sa Vám narodí dieťa, začnite mu Vy alebo starí rodičia budovať svoje vlastné investičné portfólio hneď od narodenia.

Vývoj cien zlata 2001-2011

Investícia do investičného zlata ešte zo žiadneho investora žobráka neurobila. Akcie, fondy a iný druh papierových aktív áno. V prípade investičného zlata hrá najväčšiu úlohu na zhodnotení Vašej investície čas. Vedieť predať v správny čas, to je to najpodstatnejšie. Pred tým, ako sa rozhodnete investovať do investičného zlata, by ste mali niečo o ňom vedieť a tiež o problematike okolo neho. Preto by som Vám rád na záver chcel odporučiť dve knihy, ktoré by ste si mali prečítať pred Vašim prvým nákupom.

Investujte do zlata a stříbra od Michael Maloney
Svoboda jménem zlato od Hansa J. Bocker

Najpredávanejšie drahé kovy

1 oz zlatá investičná minca American Buffalo o hmotnosti 31,1g, rýdzosti 999,9/1000, v nominálnej hodnote 50 USD, od americkej mincovne The United States Mint.

Hmotnosť:31,1 g
Rýdzosť:999,9/1000
Materiál:Zlato
Výrobca:The United States Mint
33,44  s DPH

Výkupná cena: 21.45 €

Minca Kookaburra (Rybárik) 2023 1 oz sa razí v austrálskej štátnej mincovni Perth Mint od roku 1990 s rýdzosťou 999,9/1000 a hmotnosťou 31,1g.

Hmotnosť:31,1 g
Rýdzosť:999,9/1000
Materiál:Striebro
Výrobca:The Perth Mint
Najpredávanejšie služby